Aardbevingsonderzoek

Bij een aardbeving begint de grond te schudden. Maar wat gebeurt er eigenlijk bij een aardbeving? In dit proefje ga je zelf een aardbevingsonderzoek uitvoeren.

Nodig:aardbevingsonderzoek

  • slinky of traploper (liefst eentje van metal)
  • grof schuurpapier

Stappen:

Zorg dat je op je werktafel wat ruimte hebt. Leg vervolgens je vel met schuurpapier op tafel met de ruwe kant naar boven. Zet dan de slinky met z’n onderkant midden op het vel papier.

Pak het vel schuurpapier aan een kan beet en trek het een paar centimeter naar je toe. Beantwoord nu vraag 1 in je aardbevingsonderzoek.

Schuif het vel schuurpapier nu weer terug naar het midden van de tafel en geef er weer een stevige ruk aan. Je kan het schuurpapier ook van links naar rechts bewegen. Blijf het papier heen en weer duwen tot de slinky omvalt.

Vragen:

  1. Wat gebeurt er met de slinky als je aan het schuurpapier trekt? Waarom denk je dat hij niet omviel?
  2. Hoe denk je dat een hoog gebouw reageert bij een aardbeving?
  3. Wat is het grote verschil tussen de slinky en een hoog gebouw?

 

Meer weten?

Op het moment dat je het schuurpapier heen en weer beweegt, doe je een aardbeving na. De slinky laat dan precies zien wat er gebeurt als een gebouw schud. Bij een echte aardbeving vinden die schuddende bewegingen soms wel 100 keer per seconde plaats. Dat is zoveel kracht dat een gebouw kan instorten.

Je kan op spreekbeurten.info meer lezen over aardbevingen. Ze hebben daar ook voorbeelden van aardbevingen over de hele wereld.

Tegenwoordig kunnen ontwerpers en bouwers steeds beter hoge gebouwen maken die tegen een stootje kunnen. Als je zelf een keer een gebouw wil maken voor je aardbevingsonderzoek, ga dan naar GeoFort, daar kan je met de Earthquake Shake zelf een gebouw maken dat tegen een stootje kan.

4 Shares