Kleuren met dennenappels

Wist jij dat verschillende stoffen een andere kleur vlammen geven als ze branden? In dit proefje gaan we onderzoek doen naar vuur en de verschillende kleuren met dennenappels.

Nodig:kleuren-met-dennenappels_450

  • 5 grote droge dennenappels
  • 4 kommen van minimaal 2 liter
  • 300 gram tafelzout
  • 300 gram LoSalt
  • 300 gram magnesium sulfaat
  • 200 gram koper sulfaat
  • water
  • roerstaaf
  • tang
  • oude kranten

Stappen:

Vul 4 bakken met water. Het helpt in de meeste gevallen als je een beetje lauw tot warm water gebruikt. Doe hierna in elke bak 1 van de chemische stoffen. Je moet hierna goed roeren om te zorgen dat ze oplossen in het water.

Als de bak gevuld is met water en je hebt de verschillende stoffen opgelost ben je klaar voor de volgende stap. Stop in elke bak 1 dennenappel. Het is belangrijk dat ze helemaal ondergedompeld zijn in het water. Als e blijven drijven, kan je er een steen op leggen. Geen steen? Vul dan een boterhamzakje met je mengsels, doe de dennenappel daarin en leg het geheel in je bak. De dennenappels hebben echt een paar uur nodig om zich helemaal vol te zuigen met het mengsel. Het beste is om ze een dag (of een nacht) in de bak te laten zitten.

Als ze zich helemaal hebben volgezogen kan je ze er weer uit vissen. Doe dat niet met je handen, maar met een tang. Als je een tang hebt van de BBQ is dat prima. Hele grote pincetpennen doen het ook goed. Leg ze daarna op oude kranten om te drogen. Je kan beter heen handdoeken gebruiken, want het kan een beetje vlekken. Het duurt hierna zo’n 3 dagen tot ze weer helemaal droog zijn. Schrijf duidelijk op welke dennenappel in welk mengsel heeft gezeten.

Als de dennenappels droog zijn, kan je buiten in een vuurkorf een vuur maken. Doe dat wel altijd met een volwassen iemand erbij. Het kan ook prima in de open haard, maar zorg dan wel dat je maar één dennenappel per keer in de haard stopt.

Aan de buitenkant zijn er geen verschillende kleuren met dennenappels. Maar als ze branden geeft elke dennenappel een eigen kleur vlammen. Gebruik als eerste de dennenappel die je niet in een mengsels hebt gedaan. Dan weet je meteen met welke kleur een gewone dennenappel brandt.

Vragen:

  1. Welk van de stoffen lost het beste op in water?
  2. Welke kleuren heb je gezien bij je gewone dennenappel?
  3. Welke kleuren hadden de andere dennenappels?

Meer weten?

Het is je vast opgevallen dat de verschillende stoffen verschillende kleuren geven. Sommige branden geel, andere violetachtig paars, wit of zelfs groen.

De verschillende kleuren komen door de verschillende opbouw van de stoffen. Elke stof heeft elektronen in een eigen energieniveau. Als een elektron warm wordt, bijvoorbeeld als je hem in het vuur gooit, dan gaat hij sneller bewegen, maar hij wordt dan ook instabiel. Als hij weer terug gaat naar z’n lagere energieniveau, dan komt er energie vrij. De energie komt vrij in de vorm van licht, we noemen dat fotonen. De energie in die fotonen, bepaalt de kleur van de vlam.

Dit soort kleuren vaan licht gebruiken ze ook veel bij het onderzoek naar sterren. Lees vooral dit verhaal over kleuren als je daar meer van wil weten.

Voor de diepgang en de meer technische kant van kleur en fotonen kan je hier veel lezen. Let op, dat stukje is best moeilijk.

11 Shares