Kleuren splitsen

  • De kleuren van verf en viltstiften zijn vaak gemaakt van een aantal verschillende soorten inkt, kleur en verf. Je kunt die kleuren splitsen met een heel leuk proefje. In dit proefje gaan we die verschillende kleuren splitsen.

Nodig:kleuren splitsen

  • filterpapier (of een koffiefilter)
  • gekleurde stiften
  • arceerstiften
  • potlood
  • plakband
  • breed bakje
  • water

Zorg dat je bij de verschillende kleuren geen basiskleuren (primaire kleuren) gebruikt. Dit zijn rood, geel en blauw. Andere kleuren zijn natuurlijk prima. Kijk ook of je verschillende merken kan gebruiken voor de stiften. Verschillende merken betekent ook verschillende soorten inkt.

Stappen:

Knip het filterpapier in reepjes van ongeveer een centimeter breed en 5 centimeter lang. Maak met een stift een dikke stip op ongeveer 1 centimetr van de onderkant. Gebruik voor elk reepje papier een ander stift.

Plak de bovenkant van het reepje papier nu vast aan het potlood. Je kan meerder strips aan een potlood plakken, maar let er wel op dat je het potlood nog op de randen van het bakje kan leggen en dat de reepjes papier dan nog passen. Het bakje moet natuurlijk wel diep genoeg zijn zodat de reepjes papier de bodem niet raken.

Als de reepjes in het bakje hangen kan je er voorzichtig wat water bij schenken. Schenk er net genoeg water in zodat de reepjes papier het water net raken. De stip moet nog boven het water hangen.

Laat de reepjes papier nu met rust en wacht en kijk wat er met de kleuren op het papier gebeurd.

Vragen:

  1. Wat zie je gebeuren met de kleuren?
  2. Hoeveel kleuren zie je
  3. Reageren de verschillende stiften anders?

Meer weten?

Terwijl het water naar boven trekt door het filterpapier, neemt het wat van de kleur mee. Sommige onderdelen van de inkt worden verder meegenomen dan andere onderdelen. Hierdoor zie je dat de kleur wordt uitgesmeerd.
Je kan dit proefje ook doen met voedingskleurstof. Je kan dan onderzoeken of ook die kleuren splitsen. Probeer ook eens verschillende voedingskleurstoffen te mengen en dan met filterpapier weer te splitsen.

Kleuren splitsen noemen we met een duur woord chromatografie. Bij Basisschool Op Weg heeft groep 8 hier een heel leuk filmpje over gemaakt. In België, bij Technopolis, doen ze ook proefjes met chromatografie. Daar kan je dit proefje doen en de kleuren in een blaadje spinazie onderzoeken.

12 Shares