Suikerkristallen maken

Is het je wel eens opgevallen dat witte suikerkorrels op hele kleine steentjes lijken? Dat komt omdat het eigenlijk suikerkristallen zijn. Kristal, maar dan eetbaar. Per korreltje zijn het hele kleine kristallen. Maar met een beetje geduld kan je ook grote kristallen maken. In dit proefje gaan we mooie gekleurde suikerkristallen maken.

Nodig:suikerkristallen

  • 600 gram kristalsuiker
  • 250 ml. water
  • hoog smal glas
  • lange satéprikker
  • wasknijper
  • kwastje
  • koffiefilter
  • voedingskleursof
  • pan

Stappen:

Doe het water en de suiker in een pan. Zet de pan op het vuur en blijf de suiker rondroeren tot het mengsel kookt. Het is belangrijk dat je mengsel kookt, maar het mag niet veel heter worden of te lang koken. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Je hebt dan een doorzichtige vloeistof zonder losse suikerkorrels.

Je kan nu ook kleurstof aan het suikermengsel toevoegen. Gebruik 10 druppels. Dat lijkt veel, maar tijdens het kristalliseren vervaagt de kleur weer. Laat de pan nu afkoelen als hij een paar minuten op het aanrecht heeft gestaan, kan je hem ook even in de koelkast zetten.

Je gaat nu je satéprikker klaarmaken. Klem je satéprikker vast in het midden van je wasknijper. De satéprikker moet straks in de pot kunnen hangen zonder de zijkanten of de bodem te raken. Pak nu je kwastje en smeer wat van de suikermengsel op het stokje. Je moet hem daarna wel goed laten drogen zodat er al wat kleine kristallen op vormen.

Als het suikermengsel voldoende is afgekoeld, giet je het in je glazen pot. Hang je satéprikker nu in de vloeistof en zet hem ergens op een donkere en rustige plek. Je kan een koffiefilter over de pot zetten als deksel. Dan blijft het mengel ook schoon.

Je kan elke dag even naar je kristallen kijken, maar zit er niet aan. Je kan ze er na een 7 of 10 dagen uithalen, drogen en opeten.

Vragen:

  1. Je hebt de satéprikker ingesmeerd met het mengsel. Waarom denk je dat dit moet?
  2. Waarom denk je dat je het suikermengsel eerst moet laten afkoelen?
  3. Soms vormen er zich ook kristallen aan de wanden van het glas, waardoor komt dat?
  4. Je kan je kristallen nameten. Hoe lang zijn je kristallen? En hoe dik?

Meer weten?

Wist jij dat suiker van suikerbieten wordt gemaakt? Bij SchoolTV hebben ze een heel leuk filmpje waar ze vertellen over suikerbieten en suiker.

Sommige mensen kunnen niet goed tegen suiker. Bij Het Klokhuis vertelt Lisa over diabetes (suikerziekte) en dat je daar zelfs topsporter mee kan worden.

 

22 Shares