Blijft het drijven?

Sommige dingen blijven drijven in het water, sommige zinken. Maar weet jij ook vooraf al of iets zinkt of drijft? Nee? Doe dan dit experiment en beantwoord de vraag: Blijft het drijven?

Nodig:blijft het drijven

 • lege bak
 • water
 • lege pot (met deksel)
 • blokje lego
 • blokje hout
 • knikker
 • vel papier
 • potlood

Stappen:

Vul eerst de bak met water. Het hoeft echt niet helemaal tot de rand. Kijk naar je lege pot en zorg dat het water hoger staat. Je moet je pot natuurlijk nog niet in het water zetten, dat komt straks pas.

Als de bak gevuld is maak je een lijst op je vel papier. Schijf aan de linkerkant onder elkaar wat je gaat testen. Schrijf bovenaan “Blijft het drijven” en maakt twee kolommen. De eerste is voor je voorspelling, de tweede voor je test. Op papier zal het er nu ongeveer zo uitzien:

  Blijft het drijven?
Voorspelling Test
Lege pot ja / nee ja / nee
Hout ja / nee ja / nee
Knikker ja / nee ja / nee
ja / nee ja / nee

Je kan zelf nog andere spullen aan de lijst toevoegen.

Hierna kan je gaan testen. Doe de spullen een voor een in het water en schijf op of zinkt of blijft drijven. Kijk goed naar de spullen die drijven en zinken. Probeer ook te combineren.

Doe bijvoorbeeld de volgende test. Zet de lege pot met de deksel er op in het water. Probeer het ook als hij vol water zit met deksel en vol met water zonder deksel.

Als je kijkt kan je misschien ook voorspellen of andere spullen ook blijven drijven of zinken.

Vragen:

 1. Wat blijft er drijven?
 2. Kloppen je voorspellingen?
 3. Wat heb je nog meer bekeken?

Meer weten?

Als je klaar bent met deze eerste experimenten kan je kijken wat er nog meer blijft drijven. Zoek verschillende spullen en maak bijvoorbeeld een vlot of een duikboot. Drijven heeft ook een technische naam: opwaartse druk. Bij Huisje Boompje Beestje hebben ze daar een heel leuk filmpje over gemaakt. Je hebt ook boten die kunnen zinken en drijven, de duikboot. Als je wil weten hoe een duikboot blijft drijven of kan duiken heeft Hoe zit dat? een leuke uitleg.

6 Shares