Botten tekenen

Wist je dat er in je been 4 botten zitten en in je oor en je arm allebei 3? In totaal heb je tijdens je leven ergens tussen de 350 botten als baby en 206 botten als je groot bent. In dit proefje onderzoek je waar die botten eigenlijk zitten en ga je de botten tekenen.

Nodig:botten tekenen

  • stuk behangpapier
  • schaar
  • potlood
  • zwarte stift

Stappen:

Knip een stuk behangpapier af dat iets groter is dan jezelf bent. Leg het met de witte kant naar boven en ga er op liggen. Zorg er wel voor dat je er zo op ligt dat je hele lichaam op het papier past en er ruimte is tussen je armen en je lijf en dat je benen niet tegen elkaar aan liggen.

Vraag nu aan iemand anders om voorzichtig een omtrek te tekenen met de stift. Doe dat vooral heel erg rustig. Hoe preciezer de omtrek hoe beter je straks kan werken. Let goed op dat je een stift gebruikt die uitwasbaar is. Als je een strakke omtrek maakt kan je namelijk iemands kleren raken en dat is natuurlijk zonde.

Als de omtrek klaar is kan je naast de tekening gaan zitten. Je ziet nu een lijntekening van je eigen lijf. Je kan nu bij je eigen lijf voelen waar je botten zitten. Als je een bot voelt, kan je precies voelen waar het begint en ophoudt. Als je iets kan buigen (zoals je vinger) dan bestaat het uit meerdere botten. Een bot kan namelijk niet buigen. Je pink bestaat bijvoorbeeld uit drie losse botjes.

Je kan je hele lijf voelen en zoeken naar botjes. Je kan bij het tekenen je lichaam verdelen in benen, armen, romp en hoofd. Op die manier kan je steeds een stukje voelen en de botten tekenen.

Vragen:

  1. Hoeveel botten heb je gevonden in je hoofd?
  2. Hoeveel botten heb je gevonden in je hand?
  3. Welke botten vond je het makkelijkst om te vinden?
  4. Vergelijk je tekening met dit model. Welke botten heb je zelf ook gevonden?

Meer weten?

Je botten bestaan niet alleen uit kalk. Je botten bestaan uit verschillende laagjes die samen je skelet vormen. In dit proefje maak je zelf een model van een bot. Als je dat met heel veel keukenrollen en wc-rolletjes doet, kan je het skelet dat je hebt getekend ook in 3D bouwen.

In je arm en je hand zitten heel veel botten. Dat komt doordat je je hand goed moet kunnen bewegen. Bij SchoolTV hebben ze daar een leuk filmpje van gemaakt.

2 Shares