Brug bouwen

Met welke vorm bouw je het best een brug? Een brug moet sterk genoeg zijn om over te lopen of rijden, maar niet zo zwaar dat hij instort. Bij het maken van een brug gaat het daarom niet alleen om de spullen waarmee je bouwt, maar ook over de vorm. In dit proefje ga je zelf een brug bouwen en vouwen.

Nodig:brug bouwen

  • 4 dikke boeken
  • 10 vellen A4 papier
  • plakband
  • liniaal

Stappen:

Maak twee stapels van de boeken. Zorg dat ze ongeveer even hoog zijn. Heb je geen boeken bij de hand, dan kan je ook een stapel maken van dvd’s, de doosjes van een spel, je lunchtrommel. Als je maar twee stapels hebt die ongeveer even hoog zijn. Als je twee stapels hebt, leg je ze een stuk uit elkaar. Ongeveer 50 centimeter is prima.

Leg nu twee vellen papier naast elkaar. Zorg dat de twee vellen met het smalle deel iets over elkaar heen liggen. Een centimeter is prima. Plak daarna met het plakband de twee stukken aan elkaar. Zorg dat je aan beide kanten plakt.

Als je dit een keer gedaan hebt, kan je dat nog een keer doen bij de andere vellen. Uiteindelijk heb je dan 5 lange vellen papier. Van deze lange vellen papier gaan we straks de brug bouwen.

De eerste brug kan je bouwen door het lange vel papier tussen je twee stapels te leggen. Leg hem zo neer dat de uiteinden aan beide kanten op een stapel rusten. Zorg dat de uiteinden ongeveer 1 centimeter steun hebben van de stapel.

Je kunt nu een tweede brug bouwen. Rol een vel papier in de breedte zodat je een mooie lange ronde koker hebt. Gebruik wat plakband om hem vast te plakken. Leg je koker nu ook op de twee stapels. Laat ook hier de uiteinden ongeveer 1 centimeter op de stapel steunen.

De derde brug kan je in een W-vorm vouwen. Als je dan van de korte kant kijkt, lijkt het net de letter W. Je kunt dat het makkelijkste doen door het papier eerst in de breedte doormidden te vouwen en dan beide nog een keer dubbel te vouwen. Zet hem daarna op de steunen.

Vragen:

  1. Wat gebeurt er met de eerste brug? Blijft hij stevig staan of zakt hij door?
  2. De tweede brug heeft de vorm van een koker. Blijft deze stevig staan of zakt hij door?
  3. Brug nummer drie, de W. Blijft deze brug stevig staan of zakt hij door?
  4.  Welke van de drie bruggen blijft het beste staan en welke stort het eerste in?
  5. Je kunt nog twee bruggen maken met een eigen ontwerp. Welke vorm kies je dan en hoe goed blijven ze staan?
  6. Als je een paar muntjes midden op de brug legt, welke blijft er dan het langste staan.

Meer weten:

Je zal nu ontdekt hebben dat sommige papieren bruggen sneller doorzakken en dat andere vormen stijver zijn en een beter brug maken. Als je om je heen kijkt zie je dat misschien ook terug bij de poten van stoelen en tafels.

Wil je meer weten over het bouwen van bruggen? Bekijk dan ook dit filmpje van Willem Wever. Voor extra steun hebben sommige bruggen ook extra hulp. Bij SchoolTV hebben ze daar een leuk filmpje over.

 

4 Shares