Sterrenkaart maken

Als je ’s nachts naar boven kijkt, zie je dan alle sterren? Het is in het donker best lastig om de Grote Beer, de Kleine Beer en al die andere sterren te vinden. In dit proefje maak je zelf een sterrenkaart. Met een sterrenkaart kun je precies zien welke sterrenbeelden er aan de hemel staan.

Nodigsterrenkaart maken

  • 1 sterrenkaart op stevig papier
  • kleurpotloden
  • schaar
  • lijmstift

Stappen

Knip de voorkant en de achterkant van de sterrenkaart uit. Knip daarna (voorzichtig!) de cirkel van de voorkant uit. Als je wilt, kun je de twee uitgekipte stukken inkleuren.

Vouw de plakrandjes aan de voorkant om en plak de achterkant hieraan vast. Laat de lijm even rustig drogen, anders plakt de binnenkant straks aan de houder.

Knip nu de draaicirkel netjes rond uit en schuif de draaischijf in de houder.

Als je naar buiten gaat als het donker is, draai je de schijf rond. Zorg dat de datum tegenover de juiste tijd staat. Als je de schijf nu naar het noorden houdt, ontdek je de sterren die je bij helder weer kunt zien.

LET OP! Je ogen hebben ongeveer 20 minuten nodig om aan het donker te wennen. Als je na 20 minuten nog een keer naar boven kijkt, zie je veel meer sterren dan als je net naar buiten loopt.

Vragen

  1. Heb je de Grote Beer gevonden?
  2. Kun je Orion vinden?
  3. Welke sterrenbeelden zie je nog meer?

Meer weten?

Buiten naar de sterren kijken is leuk, maar met een telescoop zie je nog veel meer. In Nederland zijn  veel sterrenwachten. Bij een sterrenwacht kun je zelf door een telescoop kijken. Er is er vast ook een sterrenwacht bij jou in de buurt. Wil je meer weten over sterren en de ruimte? Kijk dan eens bij de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde.

192 Shares