Kalk afbreken in een ei

Wist je dat je van een hardgekookt ei een stuiterbal kan maken? In dit proefje gaan we aan de slag met een hardgekookt ei en leren hoe je het kalk kan afbreken in de eierschaal. Je krijgt hierna ook een tip om te zien of het ook werkt met andere spullen.

Nodig:kalk afbreken

  • hardgekookt ei
  • azijnzuur
  • glazen beker

Stappen:

Zorg dat je glazen beker groot genoeg is om het ei helemaal in te kunnen doen. Als je er een gevonden hebt, doe je het ei in de beker.

Vul de beker nu met azijnzuur. Zorg ervoor dat je de beker vult tot boven het ei. Ga nu naar vraag 1.

Je kan het ei wel 3 dagen in de beker laten zitten. Na 3 dagen mag je het ei uit de beker halen en voorzichtig afspoelen onder de kraan. Ga nu naar vraag 2 en 3.

Je kan hetzelfde proefje herhalen met een rauw ei. Die worden zacht en soepel, maar het is een slecht idee om die te laten stuiteren.

Vragen:

  1. Als je nu naar het ei kijkt, wat zie je dan? Wat denk je dat er gebeurt.
  2. Hoe voelt het ei na 3 dagen aan?
  3. Probeer het ei eens te laten stuiteren op een harde ondergrond. Hoe hoog stuitert je ei?

Meer weten?

Als je het ei net in het glas hebt gedaan zie je kleine belletjes op de schil. Dit is het azijnzuur dat bezig is om het kalk in de eierschaal af te breken. Als de kalk is opgelost blijft alleen de collageen over. Collageen is de lijmstof in de eierschaal en is flexibel. Als er geen kalk meer is, is je eierschaal dus ook flexibel.

Eierschalen zijn net botten. Ze zijn van hetzelfde gemaakt. SchoolTV heeft een filmpje over sterke botten en hoe ze worden gemaakt. Wist je trouwens dat ook zwaartekracht belangrijk is voor je botten? Astronauten die een tijd in de ruimte zijn geweest hebben andere botten dan mensen die op aarde rondlopen. Dr. Gerard Pals heeft hier een heel leuk stukje over geschreven.

12 Shares