Lichtmeting 2015

Dit najaar doet Proefjes met Boefjes mee aan de Nationale Lichtmeting. De Nationale Lichtmeting is een proefje voor bovenbouwers en leerlingen van de middelbare school. We doen de Nationale Lichtmeting als onderdeel van het Internationale Jaar van het Licht 2015 (IYL2015). Voor de Nationale Lichtmeting maken we gebruik van martiaal van de  Stichting International Year of Light 2015 in NL. Wil je ook mee doen? Schijf je dan vanaf eind augustus in!

Waneer is het?Lichtmeting 2015

Tussen 26 oktober 2015 en 6 november 2015 meten de we samen, met zelfgebouwde spectroscoopjes, hoe duurzaam wij onze huiskamers verlichten. Met een spectroscoop kan je namelijk zien wat voor lamp er in een huis gebruikt wordt. Zo zie je dus of het een ledlamp, spaarlamp of gloeilamp is die brandt. Alle metingen samen komen daarna in een online Lichtkaart van Nederland.

Zelfbouwspectroscoopje

Voor het scholenexperiment is (online) lesmateriaal ontwikkeld dat te vinden is op. Als voorbereiding zullen scholieren zelf een spectroscoop bouwen. Dit kan met behulp van alledaagse middelen (een lege cd-recordable, een lege keukenrol en wat duct-tape) en wat knutselwerk.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Internationale Jaar van het Licht 2015 kijk dan vooral op de website van de stichting. Er staat veel leuke informatie over licht. Wil je al eerder aan de slag? Dat kan ook. Je kan in verschillende musea terecht met vragen over licht.

0 Shares