Schelpen en zuur

In de schelpen in de zee wonen kleine dieren. De schelpen die je op het strand vindt zijn vaak al leeg. De schelpen zijn dan eigenlijk lege huisjes. Die huisjes zijn hard om het beetje dat er in woont te beschermen. Die bescherming werkt alleen als de omgeving niet te zuur is. In dit proefje gaan we schelpen onderzoeken en kijken wat er gebeurt in een zure omgeving.

Nodig:schelpen en zuur

  • twee bekers
  • azijnzuur
  • water
  • zout
  • handvol schelpen
    Omdat we in dit proefje schelpen gaan vergelijken is het handig als er twee dezelfde schelpen tussen zitten.

Stappen:

Vul een beker voor de helft met azijnzuur. Vul de andere beker met water en doe er wat zout bij. Roer hierna goed zodat het zout is opgelost.

Pak nu twee schelpen en doe in elke beker een schelp. Schijf op wat je ziet gebeuren in beide bekers. Zet de bekers daarna weg en wacht een dag (24 uur).

Als je na 24 uur weer kijkt zie je verschillen tussen de twee schelpen.

Vragen:

  1. Wat gebeurt er als je de schelp in het azijnzuur doet?
  2. Welke verschillen zie je na 24 uur?
  3. Wat denk je dat het verschil veroorzaakt?

Meer weten:

Azijn is een mild zuur, maar wel wat zuurder dan het water in de zee. Omdat het wat zuurder is zie je al na een dag wat zuur met het kalk in de schelpen doet. Als de zee zuurder wordt, gebeurt dit ook met de schelpen in de zee, maar dan langzamer.

Ben jij benieuwd naar de schelpen die je zelf hebt gevonden? Kijk dan eens in de Kustgids. Daar weten ze van bijna alle Nederlandse schelpen wel iets te vertellen. Wil je meer lezen en kijken over zuren? Dat kan ook. Kijk maar naar dit filmpje wat ze bij Klokhuis hebben gemaakt.

0 Shares