Sterrenbeelden herkennen

Als je wel eens naar de sterren kijkt weet je misschien dat er verschillende sterrenbeelden zijn. Maar kan jij ook sterrenbeelden herkennen? In dit proefje ga je zelf bestaande sterrenbeelden namaken en nieuwe sterrenbeelden bedenken. Het leukste is dat je dan overdag ook naar de sterren kan kijken.

Nodig:sterrenbeelden herkennen

Stappen:

De sterrenbeeldkijker is makkelijk zelf te maken. We beginnen met de lege bus Pringles.

Zet hem ondersteboven neer en maak met de spijker en de hamer een gat in de bodem. Zorg dat je mooi in het midden zit.

Pak de vellen papier. Je kan het best werken met zwart papier, maar als je dat niet hebt is een andere donkere kleur (zoals blauw) ook goed.

Neem de deksel van de bus en leg hem op het donkere papier. Trek er met het potlood een cirkel omheen en knip die uit. Doe dit een keer of 10, zodat je genoeg cirkels hebt voor de sterrenbeelden.

Als je klaar bent met knippen leg je een cirkel onder het overzicht van sterrenbeelden. Leg ze precies onder het sterrenbeeld dat je wil gebruiken. Prik daarna met de spijker een gaatje in de ster van je sterrenbeeld. Je moet een gaatje maken in het overzicht en door het gekleurde papier. Zorg dat de twee papieren goed op elkaar blijven liggen, anders krijg je geen mooi sterrenbeeld. Schijf daarna met het potlood de naam van het sterrenbeeld op de achterkant.

Als je alle sterrenbeelden gedaan hebt, kan je gaan kijken. Leg een gekleurd rondje in de deksel van de bus. Doe de deksel daarna weer op de bus. Het papier wordt nu door de randen van de bus vastgedrukt in de deksel. Het is soms handiger om de deksel en het papier op tafel te laten liggen en de bus erop te duwen. Probeer zelf wat je het beste vind werken.

Hou de bus nu tegen het licht en kijk door het gaatje in de bodem. Je ziet nu het sterrenbeeld dat je zelf hebt gemaakt.

Vragen:

  1. Bekijk alle sterrenbeelden een keer. Welke herken je al?
  2. De ster op het puntje van de Kleine Beer heet Poolster. Weet je waarom?
  3. Als je zelf een sterrenbeeld mocht bedenken, welke naam zou je het dan geven?
  4. Maak op een losse cirkel je zelf bedachte sterrenbeeld. Hoeveel sterren heeft die?

Meer weten?

De namen voor sterrenbeelden zijn al heel oud. Willem Wever heeft een keer uitgezocht waar die namen vandaan komen. Er zijn heel veel sterren. Er zijn er zelfs zoveel dat niemand ze allemaal kan tellen. Ook al zijn er ontelbaar veel sterren, er zijn maar 88 sterrenbeelden. Dat hebben we met elkaar afgesproken. Kuuke heeft een mooie lijst gemaakt van alle sterrenbeelden.

2 Shares