Wat absorbeert meer hitte?

Als je in de zomer buiten in de zon speelt is het fijn als je witte of licht gekleurde kleding draagt. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit proefje ga je experimenteren met licht, kleur, warmte en wat water om uit te zoeken wat meer hitte absorbeert.

Nodig:

absorbeert hitte
  • 2 dezelfde glazen of potjes
  • maatbeker
  • water
  • thermometer
  • 2 elastiekjes of plakband
  • een vel wit papier
  • een vel zwart papier

Stappen:

Zet de twee potjes voor je neer. Het eerste potje pak je aan de zijkanten in met het vel witte papier. Zorg dat je het goed vastmaakt met een elastiekje en of met het plakband. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ook de bovenkant afdekt. Je moet straks nog wel water in het potje kunnen doen.

Pak nu het andere glas en doe er het zwarte papier omheen. Ook dit maak je weer vast met het elastiekje of het plakband. Controleer dat het papier op dezelfde manier om beide potjes heen zit. Je kan niet goed meten welk potje beter hitte absorbeert als de potjes verschillend zijn ingepakt?

Vul de maatbeker met wat water en schenk dit in het potje met het witte papier. Vul de maatbeker nu met exact dezelfde hoeveelheid water en vul nu het potje met het zwarte papier. 

Zet de potjes nu samen in een plekje in de zon. Je kan ze daar een paar uur laten staan. Als je na een paar uur terugkomt, kan je de temperatuur opnemen. Zet de thermometer eerst in het witte potje en lees de temperatuur af. Ga daarna naar het potje met het zwarte papier en meet ook daar de temperatuur.

Vragen:

  1. In welk potje is het water warmer?
  2. Hoe komt dat?

Meer weten?

Verschillende kleuren absorberen hitte en licht op andere manieren. Hoe donkerder de kleur hoe meer hitte een kleur absorbeert. Daarom meet je ook een verschil tussen de twee potjes. Als het goed is gegaan heb je gemeten dat het water in het potje met het zwarte papier warmer is dan het potje met wit papier. Als het in de zomer warm en zonnig is, zie je ook meer mensen die lichtere kleding dragen, ze blijven daardoor lekker koel.

De supertechnische uitleg kan je hier vinden op Wikipedia. Je kan ook andere proefjes doen met warmte, zoals een zonneoven maken

1 Shares