Een insect maken

Wat maakt een insect eigenlijk tot een insect? Over de hele wereld leven er misschien wel 30 miljoen verschillende soorten insecten. Dat is bijna twee keer zoveel als dat er mensen wonen in Nederland. Maar wat is een insect eigenlijk en hoe zien ze er uit. In dit vrolijke kleuterproefje leer je wat een insect een insect maakt.

Nodig:

 • A4 papier
 • viltstiften
 • potloden

Stappen:wat maakt een insect

Pak een vel papier en zoek wat stiften en potloden uit. Je mag helemaal zelf weten welke kleuren je gaat gebruiken.

Teken een insect. Dat is het, teken op papier een insect zoals jij denkt dat een insect er uit moet zien. Als je klaar bent met tekenen leg je de tekening van je insect even voor je. Je kan nu je tekening onderzoeken en antwoord geven op deze vragen:

 1. Hoeveel poten heeft je insect?
 2. Uit hoeveel stukjes bestaat het lijf?
 3. Heeft je insect voelsprieten of niet?
 4. Heeft je insect vleugels en hoeveel?

We gaan nu wat beter kijken naar insecten. Je kan dat bijvoorbeeld doen op de website van Soortenbank.nl. Daar hebben ze een grote verzameling van foto’s van Nederlandse insecten.

Als je wat verschillende plaatjes hebt gezien kan je nog eens naar je eigen tekening kijken.

 1. Insecten hebben altijd 6 poten. Heeft het insect op jouw tekening 6 poten?
 2. Het lijf van insecten bestaat altijd uit 3 stukjes. Een kop, een borststuk en een achterlijf. Bestaat jouw insect ook uit 3 stukken?
 3. De meeste insecten hebben 2 of 4 vleugels. Heeft jouw insect vleugels?
 4. Ook hebben heel veel insecten voelsprieten. Heeft het insect op jouw tekening voelsprieten?

Nu je een paar plaatjes bekeken hebt en ook wat vragen hebt beantwoord, kan je een nieuw vel papier pakken. Teken nu nog een keer een insect.

Meer weten?

Alle insecten hebben 6 poten. Een spin heeft 8 poten en is dus geen insect. Bij Ecomare hebben ze een leuke encyclopedie op hun website. Daar kan je rond klikken tussen de insecten, de spinnen en nog veel meer kleine dieren. Als je niet alleen naar insecten op plaatjes wil kijken, ga dan een keer op bezoek bij DoeZoo in Groningen. Daar kan je kijken en soms ook voelen!

7 Shares