Glow-in-the-dark slijm

Je hebt allerlei soorten slijm. Plakkerig slijm, rekbaar slijm, bubbelig slijm, ga zo maar door. Maar wat dacht je van eetbaar glow-in-the-dark slijm? In dit proefje ga je dat zelf maken. Als bonus kan je het ook nog een kleurtje geven.

Nodig:glow-int-the-dark-slime_450

  • 1 theelepel psylliumvezels
  • 250 ml tonic
  • voedingskleurstof
  • een kom (die in de magnetron kan)
  • lepel

Stappen:

Schenk de tonic in de kom en voeg de psylliumvezels toe. Roer het goed door elkaar heen.

Als de psylliumvezels goed door de tonic zijn geroerd, kan je een of twee druppels kleurstof toevoegen. Het slijm wordt straks nog wat donkerder, dus zorg ervoor dat je niet teveel kleurstof in de kom doet.

Ze de kom met het mengsel in de magnetron en breng het aan de kook. Afhankelijk van de magnetron duurt dat ergens tussen 1 minuut en 4 minuten. Zodra je merkt dat het mengsel kookt haal je het uit de magnetron en roer je het een paar keer goed door.

Zet het daarna terug in de magnetron voor 1 of 2 minuten. Hierna roer je het weer stevig door. Herhaal deze stappen vier of vijf keer. Blijf roeren tot het mengsel dikker en slijmeriger wordt. Let op, elke keer dat je de kom uit de magnetron haalt is hij heet.

Laat het slijm hierna even afkoelen, het wordt nu nog dikker! Als het nog heet is kan je er niet mee spelen.

Als het slijm is afgekoeld, kan je er mee spelen. Je kan het ook opeten. Omdat je tonic hebt gebruikt, geeft het slijm ook licht als je het onder een blacklight (uv-licht) houdt. Je hebt dus echt glow-in-the-dark slijm!
Je kan het slijm prima in een plasticzakje bewaren. Als je er een hapje van hebt genomen, is het beter om het zakje daarna in de koelkast te leggen.

Vragen:

  1. Het slijm wordt dikker als het in de magnetron is geweest, hoe komt dat?
  2. Het slijm licht op bij UV-licht. Hoe denk he dat dat komt?

Meer weten?

Slijm is stroperig, dat maakt het slijm. Die stroperig noemen we viscositeit en daar wordt over de hele wereld onderzoek naar gedaan. In Australië zijn ze al sinds 1927 bezig met een pekdruppelexperiment. In dat experiment onderzoeken ze hoe stroperig iets is. Ze hebben er een Ig nobelprijs voor gekregen. Dat is een prijs voor grappig maar wel echt onderzoek.

Het glow-in-the-dark slijm geeft licht omdat er tonic in zit. In tonic zit kinine, dat geeft het drankje een bittere smaak. Het reageert ook op UV-licht. Het geeft een helder wit of blauw licht als je er met UV-licht op schijnt.

14 Shares