In het voorjaar komen de plantjes weer voorzichtig boven de grond. Maar wat er onder de grond gebeurt kan je meestal niet zien. In dit proefje ga je onderzoeken wat er onder de grond gebeurt bij het ontkiemen. Je gaat in dit proefje een boon ontkiemen in een pot.
Nodig:
- glazen pot
- keukenpapier
- 1 droge boon
- water
Stappen:
Er zijn natuurlijk verschillende soorten bonen. Voor dit proefje gebruiken we zelf een bruine boon. Maar je kan natuurlijk ook een witte boon of erwt gebruiken. Een boon ontkiemen is voor de meeste bonen hetzelfde.
Maak eerst je pot goed schoon en droog. Een plantje heeft niet veel nodig om te ontkiemen, maar het is wel zo leuk als je goed kan zien wat er gebeurt. Maak ook de deksel van je pot schoon, anders krijg je misschien een schimmel en dat wil je niet.
Als de pot schoon is doen je er een vel keukenpapier in. Je kan dit tot een nestje vouwen of een voorzichtig frommelen tot er een losse prop is. Zorg dat het papier niet te klein wordt. Als je een grote pot hebt kan je best wat extra papier gebruiken.
Pak nu je boon. Je doet de boon in de pot en zorgt dat hij tussen het papier en het glas komt te zitten. Het is prettig als hij een centimeter of twee boven de bodem van de pot zit. Dan kan je straks namelijk goed zien hoe de boon ontkiemt.
Doen nu voorzichtig een beetje water in het potje. Het hoeft echt niet veel te zijn. Het papier mag best nat worden, maar er moet geen laag water in de pot staan. Dat is niet goed voor de boon.
Doe daarna de deksel op de pot en zet hem op een warme plek.
Je kan nu elke dag een foto maken van de boon of in een schriftje een logboek maken. In je logboek schrijf je op welke stappen je zet en wat er gebeurt met de boon. Als je de boon daarna in de tuin wil planten kan dat. Bonen zijn erg gevoelig voor vorst, het is dus verstandig om bonen pas na half april te planten. Let ook dan even op de weersvoorspelling.
Vragen:
- Na hoeveel dagen verschijnt er een worteltje uit de boon?
- Welke kant groeit de wortel op?
- Na hoeveel dagen komt er een groene scheut uit de wortel?
- Welke kant groeit de groene scheut op?
Meer weten?
Een boon en het kiemplantje dat groeien bestaan uit verschillende onderdelen die allemaal een eigen naam hebben en een rol spelen in de groei van het plantje. Bij je eigen ontkiemde boon kan je de wortel en stengel wel vinden, maar weet je ook dat een boon een navel heeft? Kijk eens bij een boon of je die kan vinden.
Je kan nog veel meer planten verbouwen naast boontjes. Kijk eens bij de groene vingers van Onzeklassetuin.nl voor ideeën. Als je meer planten wil verbouwen kan je ook een bijenhotel maken, dan krijg je ook nog eens nuttige beestjes bij je planten.