Fossielen lospeuteren

Zelf fossielen lospeuteren is leuk. Sommige wetenschappers zoeken over de hele wereld naar de resten van dinosauriërs. Dit soort wetenschappers noemen we paleontologen en ze zijn vaak buiten bezig om met kwastjes en gereedschap fossielen los te peuteren uit de stenen. In dit proefjes ga je zelf fossielen lospeuteren. Omdat niet iedereen fossielen heeft, gaan we de techniek oefenen met chocolade koekjes.

Nodig:fossielen lospeuteren

  • twee soorten chocolate chip koekjes
  • 1 tandenstoker
  • 1 kleine verfkwast

Stappen:
In dit proefje gaan we oefenen met geduld. Dat klinkt heel saai, maar het wordt heel leuk. Je gaat namelijk zoveel mogelijk stukjes chocolade uit je koekje peuteren zonder het koekje te breken.

Met je kast kan je kleine kruimels wegpoetsen waardoor de chocolade stukjes los gaan zitten. Daarna kan je met je tandenstoker voorzichtig de chocolade uit het koekje peuteren. Probeer nu je hele koekje leeg te peuteren zonder dat het koekje breekt.

Als je eerste koekje klaar is, probeer je het andere koekje. Onderzoek ook of je een andere techniek beter werkt.

Vragen:

  1. Wat voor soort koekjes heb je gebruikt?
  2. Waren ze droog en knapperig of juist zacht en meer deegachtig?
  3. Uit welk koekje kon je het makkelijkst de stukjes chocolade peuteren?

Meer weten?

In Nederland kan je op een aantal plekken zelf naar fossielen zoeken. Voor de goede plekken moet je wel naar het zuiden van het land. Op fossiel.net hebben ze een paar goede plekken genoemd waar je kan gaan zoeken.
Wil je niet zoeken maar meteen met fossielen aan de slag? Kijk dan eens in de agenda van Naturalis. Daar is bijna elke maand wel een demonstratie waarin je kan helpen met fossielen uitzoeken.

1 Shares