Bioplastic maken

Het meeste plastic wordt gemaakt van olie. Omdat plastic heel lang goed blijft, wordt het veel gebruikt. Je kan ook bioplastic maken. Dat breekt sneller af en is minder slecht voor de natuur. Wil je leren hoe bioplastic maken gaat, dan is dit proefje voor jou!

Nodig:bioplastic maken

 • 20 gr. aardappelzetmeel
 • 15 ml. glycerol of glycerine
 • garde
 • hitteplaat
 • steelpan
 • platte schaal of bakvorm
 • stopwatch
 • 200 ml. water

Stappen:
Doe eerst 200 ml. water in de steelpan. Je kan deze daarna op de hitteplaat zetten. Als je geen hitteplaat hebt kan je natuurlijk ook het fornuis gebruiken. Zorg wel dat je dat samen met een volwassene doet, want een hitteplaat of fornuis is erg heet.

Meet nu 20 gram aardappelzetmeel en doe het in de steelpan. Voeg daarna 15 ml. glycerine of glycerol toe. Blij hierna goed in de pan roeren met een garde. Als je niet goed mixt koekt het mengsel namelijk snel vast aan de bodem van de pan.

Zodra het gaat koken zet je de stopwatch aan. Blijf nu drie minuten doorroeren. Het is echt heel belangrijk dat je roert. Je ziet het nu ook dikker worden.

Na drie minuten kan je de pan leeggieten in de bakvorm Zorg dat je een dun laagje maakt, anders duurt het drogen te lang.

Na het uitgieten zet je de bakvorm op beendroge en lichte plek. Je moet het nu 24 uur laten drogen. Dan is je bioplastic af.

Vragen:

 1. Tijdens het koken wordt het mengsel dikker, hoe komt dat?
 2. Je voegt aardappelzetmeel toe en glycerine, waarom?
 3. Wat denk je dat er gebeurt als je minder glycerine toevoegt?

Meer weten?
Je hebt nu een doorzichtig plastic gemaakt. Door voedingskleurstof te gebruiken kan je het plastic ook kleurtjes geven. Je doet de kleurstof dan bij het mengsel na de glycerine, maar voordat het gaat koken.
Naast bioplastic wordt er ook hard gewerkt aan make-up die biologisch is. Dat noemen ze biocosmetica. Bij dierentuin Artis in Amsterdam is er Micropia, daar laten ze bijna onzichtbaar kleine diertjes en verbindingen zien. met die verbindingen en diertjes doen ze ook onderzoek naar bioplastic.

4 Shares