Wie houdt er nu niet van stuiterballen? De eerste stuiterballen werden gemaakt van rubber uit de rubberboom. Maar tegenwoordig maken ze stuiterballen van plastic. Je kan ook heel goed zelf een stuiterbal maken. In dit proefje leer je hoe je een stuiterbal maakt en gaan we ook kijken naar de samenwerking van de ingrediënten. Dat laatste heet het maken van polymeren.
Nodig:
- 10 gram Borax
- 20 gram Maizena
- hobbylijm
- 30 ml. warm water
- voedingskleurstof
- lepel om af te meten
- roerstokje
- 2 mengbekers
- meetlint
Stappen:
In de twee mengbekers ga je straks een apart mengsel maken. Zorg dus goed dat je de twee bekers niet naast elkaar zet. Dan kan je ze namelijk door de war halen.
Neem 30 ml. warm water en doe het in de eerste mengbeker. Voeg nu 10 gram borax toe. Met een roerstokje kan je de borax goed door het water mengen. Als je je stuiterbal een kleur wil geven, dan kan je er nu ook de kleurstof bij doen. Doe dat druppel voor druppel, dan zie je het beste of de kleur al goed is.
We gaan nu een in de andere mengbeker werken. Het is belangrijk dat je niet roert.
Doe 20 ml. hobbylijm in de tweede mengbeker. Als je een weegschaal gebruikt is het ongeveer 10 gram. Haal ongeveer een halve theelepel uit de boraxoplossing en voeg die aan de lijm toe. Voeg nu ook 10 gram maïzena toe. Zoals gezegd, niet roeren maar rustig tot 20 tellen.
Als je 20 tellen verder bent pak je je tweede mengbeker en roer je alles door elkaar. Blijf roeren tot het niet meer gaat. Als je niet meer kan roeren haal je het mengsel uit de mengbeker en rol je er in je handen een bal van.
Het balletje lijkt wat kleverig en slijmerig, maar als je langer aan het kneden en draaien bent wordt hij vanzelf steviger. Als hij niet meer kleeft en plakt kan je hem op de grond laten stuiteren.
Als je klaar bent met stuiteren kan je de bal het beste bewaren in een luchtdicht bakje of een hersluitbaar zakje.
Vragen:
- Als je de bal gemaakt hebt, kan je met je meetlint de omtrek meten. Hoe groot is je stuiterbal?
- Hoe hoog stuitert je bal?
- Je kan nu nog een keer een stuiterbal maken. Verander bij elke versie de hoeveelheid borax, maïzena of lijm. Door de samenstelling te veranderen wordt de bal kleveriger, slijmeriger, harder of droger.
Bij elke nieuwe bal kan je weer meten hoe groot hij is en hoe hoog hij stuitert. Ook kun je kijken hoe lang het duurt voor hij opdroogt.
Meer weten?
De verschillende onderdelen van de stuiterbal vormen samen de stuiterbal. Met een moeilijk woord heten die onderdelen polymeren. Bij Willem Wever hebben ze een leuke uitleg over polymeren.
In dit proefje heb je een stuiterbal gemaakt met een scheikundeproefje. In Amerika woont een jongen die Joel heet. Hij heeft een stuiterbal gemaakt met elastiekjes. Het is ook niet zomaar een stuiterbal, maar eentje van 400 kilo.