Je eigen DNA

DNA is overal en toch kan je het niet zien. Je eigen DNA maakt je wie je bent. Het maakt je uniek. Tenzij je een eeneiige tweeling bent natuurlijk, dan deel je DNA met je broer of zus. In dit proefje ga je je eigen DNA bekijken.

Nodig:je eigen DNA

 • kleine maatbeker (of een papieren espresso bekertje)
 • flesje kleurloze sportdrank
 • afwasmiddel
 • ananassap
 • satéprikker
 • alcohol (91% als het kan, 70% is ook goed)
 • leeg flesje met dop (oude en schoongemaakte kruidenpotjes zijn perfect)

Stappen:

Zorg dat je een dag voor je gaat beginnen het flesje met alcohol in de vriezer stopt. De alcohol zelf zal niet bevriezen, maar het moet wel ijs en ijskoud zijn voor dit proefje.

Neem nu de fles met sportdrank en neem een goede slok. Echt, je hele mond mag vol. Nu ga je ongeveer 2 minuten gorgelen met de sportdrank. Goed van je ene wang naar de andere en stevig rond blijven gaan. Het klinkt trouwens een stuk makkelijker dan dat het is.
Als je wil, kan je met je tanden nog een beetje langs de binnenkant van je wang schrapen. Niet te hard! We zijn opzoek naar je eigen DNA, niet je bloedgroep.

Spuug de sportdrank nu uit in de kleine maatbeker. Dit kan je nu doorschenken in het kleine flesje. Schenk hem niet meer dan 1/3 vol.

Doe er nu een beetje afwasmiddel bij. Ongeveer tot het flesje half vol is. Schud het flesje nu voorzichtig en hou het een paar keer ondersteboven. Doe dit rustig en voorzichtig. De vloeistoffen moeten mengen zonder dat er belletjes schuim ontstaan. Dus hard schudden helt niet.

Voeg nu ook een paar druppels ananassap toe. Hierna kan je die druppels er ook door mengen als je opnieuw rustig met het flesje schud.

Haal nu de alcohol uit de vriezer. Haal ook het dopje van het flesje met het sportdrank, wangslijm, zeep en ananassapmengsel. Hou het flesje met het mengsel schuin en schenk heel, heel langzaam een klein beetje alcohol langs de rand naar binnen. Je schenk dor tot de alcohol een klein laagje vormt op het mengsel.

Zet het flesje nu weer rechtop en laat het een minuut staan.

Kijk na een minuut naar het flesje en kijk waar de alcohol en mengsel elkaar raken. Als het goed is gegaan zie je nu een beetje witachtig slijm drijven tussen de twee lagen vloeistof.

Pak nu de satéprikker en prik zachtjes tegen het slijm aan. Als je de satéprikker nu langzaam een paar keer draait, klontert het slijm er waarschijnlijk een beetje aanvast. Je kan het dan uit het flesje tillen en beter bekijken.

Dit is je eigen DNA!

Vragen:

 1. Waarom denk je dat je zo lang moet gorgelen?
 2. Waarom doe je afwasmiddel bij het sportdrank en wangslijmmengsel?
 3. Wat doet de alcohol?
 4. Kan je het proefje nog een keer doen maar één stof weglaten?

Meer weten?

Eerder hebben we al eens een proefje gedaan met het DNA van fruit. Je kan dit proefje nu nog een keer doen en onderzoeken wat het verschil is tussen je eigen DNA en dat van een banaan.
Bij Corpus in Oegstgeest kan je nog meer leren over DNA en het menselijk lichaam.
Wil je weten wat DNA eigenlijk doet? Vraag dat maar aan dr. ir Marc van Mil. Hij legt in dit filmpje helder uit wat DNA nu eigenlijk is en doet.

5 Shares