Waarom is water nat?

Waarom is water nat? Het lijkt misschien een gekke vraag, maar sta er eens bij stil. Waarom is water eigenlijk nat? In dit proefje doe je onderzoek naar die vraag.

Nodig:Waarom is water nat?

 • 5 glazen van minimaal 100ml.
 • 100 ml water
 • 100 ml sap
 • 100 ml afgekoelde thee
 • 100 ml melk
 • 100 ml cola (of een andere drank met koolzuur)
 • blinddoek

Stappen:

Zet de 5 glazen naast elkaar neer. Schenk in elk glas evenveel vloeistof. Omdat de vloeistoffen misschien uit de koelkast komen, is het belangrijk dat je na het inschenken even wacht. Het proefje werkt het beste als alle vloeistoffen op kamertemperatuur zijn.

Vraag nu even of iemand je komt helpen.

Als de 5 glazen gevuld en op kamertemperatuur zijn, pak je de blinddoek en doe je die om. Het is nu de taak van de hulp om de glazen in een andere volgorde te zetten.

Laat je hulp nu je vinger naar het eerste glas leiden. Bedenk welke vloeistof het is en vraag je hulp om het op te schijven. Ga zo alle 5 de glazen af. Voor het beste resultaat droog je na elke keer je vinger even af.

Vragen:

 1. Voelen alle vloeistoffen nat aan?
 2. Voel je een verschil tussen de verschillende vloeistoffen?
 3. Wat voelt er verschillend?
 4. Hoeveel van de 5 had je er goed?

Meer weten?

Nat is een woord dat wij gebruiken om uit te leggen hoe het voelt als je je hand in water stopt. Op een zelfde manier kan je ook zeggen dat een steen hard is of vuur heet. De zenuwen in je hand sturen informatie van je hand naar je hersenen. Je hersenen gaan met die informatie aan de slag. De informatie over de druk op je hand, de temperatuur en de manier waarop water langs je hand beweegt, vertelt je hersenen dat water nat is.

Er zijn verschillende manieren om je hersens voor de gek te houden. Zo zijn er plaatjes waarop je iets ziet dat eigenlijk niet kan. Dat heet een optische illusie. Bij Kennislink hebben ze daar een goede uitleg over met leuke voorbeelden.

Naast je ogen kan je ook je hele lichaam voor de gek houden. In dit filmpje zie je hoe ze dat doen.

15 Shares