Nachtvlinders zoeken

Nachtvlinders zoeken doe je het beste in het donker. Maar om ze te lokken heb je wel licht nodig. In dit proefje leer je om nachtvlinders te lokken en gaan we op zoek naar de vlinders die in jouw buurt leven.

Nodig:nachtvlinders zoeken

  • 2 verschillende zaklampen
  • wit laken
  • touw
  • schaar
  • fototoestel

Stappen:

De eerste voorbereidingen kan je overdag doen als het nog licht is. Pak het laken, het touw en de schaar en ga op zoek naar een goede plek om het laken op te hangen. Hang het laken een beetje schuin zodat je er makkelijk een zaklamp achter kan zetten.

Zodra het donker is kan je naar je laken lopen en zet je 1 van de 2 zaklampen aan. Blijf rustig zitten wachten tot de eerste vlinders komen kijken. Meestal gaan ze op het laken zitten en kan je in alle rust een foto van ze maken. Met die foto kan je later op Vlindernet opzoeken welke vlinders je hebt gezien.

Probeer na een halfuur ook eens je andere lamp. Zo kan je zien of ze verschillend licht geven en welke van de twee beter werkt.

Let er bij je onderzoek wel op dat de vleugels van vlinders, ook nachtvlinders, heel gevoelig zijn. Als je ze aanraakt kunnen ze kapot gaan. Een vlinder met een kapotte vleugel kan niet meer goed vliegen. Ook daarom kan je beter een foto maken dan de nachtvlinders aanraken.

Vragen:

  1. Hoeveel vlinders heb je geteld?
  2. Welke vlinders heb je gezien?
  3. Welke lamp gaf het beste resultaat?
  4. Wat is het verschil tussen de twee zaklampen?

Meer weten?

Nachtvlinders zoeken gaat niet alleen met licht. Op de website van onze vrienden van Nachtvlindernet staan verschillende manieren om ze te lokken en onderzoeken. Je kunt hier ook terecht voor de jaarlijkse Nationale Nachtvlindernacht. Op de website staan ook verschillende plekken in Nederland waar een avond nachtvlinders zoeken wordt georganiseerd.

2 Shares