Water splitsen

Je kan water splitsen in twee onderdelen: Waterstof en zuurstof. Dat splitsen kan natuurlijk niet met een mes of een schaar. In dit proefje ga je water splitsen en onderzoeken we welke manier van water splitsen het beste werkt.

Nodig:Water splitsen

  • 2 potloden
  • puntenslijper
  • schaar
  • maatbeker (250 ml.)
  • stuk karton
  • 6 volt blok batterij
  • 9 volt blok batterij
  • 2 kabels met krokodilbekjes
  • 1 theelepel zout

Stappen:

In dit proefje ga je werken met stroom. Het voltage is laag, maar het is toch handig als je het even tegen een volwassene zegt wat je gaat doen.

Pak nu de puntenslijper en slijp de achterkant van het potlood. Zorg dat aan beide kanten een goede scherpe punt zit. Doe dit bij allebei de potloden. De potloden worden straks de elektroden.

Vul daarna de maatbeker met ongeveer 100 ml. warm water.

Pak nu de schaar en het karton. Knip je stukje karton zo dat hij goed over het glas past. Prik er daarna 2 gaten in. De gaten moeten ongeveer 2 of 3 centimeter naast elkaar zitten. Schuif nu de potloden door de gaten zodat ze blijven hangen. Het is belangrijk dat de punten wel in het water hangen, maar niet de bodem raken.

Pak nu een kabel met een krokodillenbekje en sluit een kant op de bovenste potloodpunt (dus niet in het water!) de andere kant sluit je aan op de 6 volt batterij. Sluit daarna het andere potlood ook aan.

Vragen:

  1. Wat gebeurt er als je beide potloden op de batterij hebt aangesloten?
    Komen er bij een van de twee potloden meer belletjes vrij?
  2. Hoe denk je dat dat komt?
  3. Doe nu ook wat zout bij het water. Wat zie je gebeuren?
  4. Als je nu de 9 volt batterij aansluit. Wat is dan het verschil?

Meer weten?

De chemische naam van water is H2O. Er zitten 2 delen waterstof en een 1 deel zuurstof in elke watermolecuul. Daarom zie je ook meer belletjes waterstof dan zuurstof. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar water splitsen. Dat komt omdat waterstof ook een hele goede brandstof is. Vanaf deze zomer rijdt er bijvoorbeeld een waterstofbus in Apeldoorn naar de Apenheul.

Maar waterstof maken met een batterij is natuurlijk nog niet echt groene stroom. Je kan het proefje daarom nog beter doen met zonnecellen. Bij Opitec kan je allerlei soorten zonnecellen krijgen om zelf proefjes mee te doen.

12 Shares