Er zijn heel veel proefjes waar een pipet voor nodig is, maar het werken met een pipet moet je leren. In dit experiment leer je hoe je een pipet gebruikt. Door te leren pipetteren werken kinderen meteen aan hun fijne motoriek.
Nodig:
- een pak natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
- voedingskleurstof
- azijn
- pipetten
- potjes of bakjes
- een laagbakblik of oventray
Stappen:
Om te beginnen maak je een mooi werkveld. Dat doe je door het natriumbicarbonaat te verdelen op je bakblik. Zorg dat je een mooie laag hebt. Als je eerst een bergje hebt, kan je het bakblik zachtjes heen en weer schudden om het natriumbicarbonaat over de bodem te verdelen.
Meng nu in elk van de lege potjes 100 ml azijn met steeds en paar druppels voedingskleurstof. Je kan hierbij ook verschillende kleuren mengen, zo geeft rood en blauw een leuk paars effect. Als je vijf of zes verschillende kleuren hebt, zet je de potjes in de buurt van je bakblik. Let daarbij op dat je met de potjes niet op het natriumbicarbonaat morst!
Pak nu ee pipet en knijp zachtjes in de bovenkant. Als je hem nu in een potje doopt en loslaat, zuigt hij zich vol met vloeistof. Je kan nu met je pipet gaan tekenen boven het bakblik. Doe dit door zachtjes te knijpen voor druppels, of hard te knijpen voor een stroompje. Probeer verschillende manieren om je pipet vast te houden. Het leren pipetteren is vooral een kwestie van doen en oefenen.
Je kan ook proberen bergjes te maken op het bakblik en daar de gekleurde azijn op gieten. Een andere aanpassing is een schat begraven onder het natriumbicarbonaat en die met azijn op te graven.
Vragen:
- Wat gebeurt er als het gekleurde azijn op het bakblik komt?
- Welke vorm krijg je als je een druppel azijn op het bakblik laat vallen?
- Maak een foto van je experiment en post hem op Instagram met de hashtag #proefjesmetboefjes.
Meer weten?
Als je hebt leren pipetteren kan je veel andere leuke proefjes doen. Je kan bijvoorbeeld een vulkaan maken of een zuurgraad meten.
De reactie van azijn en natriumbicarbonaat komt doordat natriumbicarbonaat basisch is en azijn een zuur. Als je die twee met elkaar mengt ontstaat koolstofdioxide, een gas. Dit ontsnapt met kleine belletjes.