Maak een bijenhotel

Bijen zijn superbelangrijk voor de tuin. Ze helpen met het bestuiven van planten en bloemen. Om te zorgen dat bijen kunnen uitrusten na het harde werken, kan je een bijenhotel maken. Het is een leuk biologieproefje waarbij je meer over bijen leert en ook nog eens lekker kan knutselen.

Nodigmaak een bijenhotel

  • blok hout
  • potlood
  • boormachine
  • verschillende diktes houtboortjes
  • kompas

Stappen
Als je een mooi plek in de tuin gevonden hebt, kan je aan de slag. Zorg wel dat je een plekje hebt dat vlakbij bloemen of planten staat die nectar en stuifmeel hebben. Als een bij niet in de buurt van het bijenhotel kan eten, komen ze natuurlijk ook niet slapen. Let ook op dat je de opening naar het zuiden kan richten. Gebruik hiervoor het kompas.

Pak je blok en kijk goed wat de voorkant moet worden. Als je dat weet, kan je met je potlood wat rondjes tekenen. Zorg dat ze een beetje uit elkaar liggen. Het hoeft niet heel netjes op een rij, zet een rondje neer waar je het zelf leuk vindt. Het is jouw bijenhotel, dus je mag zelf bedenken hoe het er uit gaat zien.

Leg het blok neer en pak de boormachine. Misschien moet iemand je hier even bij helpen. Zorg in ieder geval altijd dat de stekker er uit is als je de boortjes vervangt.
Kies een boortje uit (niet te dun) en kies een paar rondjes op het blok om uit te boren. Als je er een paar gedaan hebt, kan je met een ander boortje (dikker of dunner) nog wat rondjes doen. Zo ga je door tot je een vrolijk bijenhotel maakt met dikke en dunne gaatjes.

Ze het blok nu op de plek je hebt uitgezocht. Je kan hem natuurlijk ook ophangen of er een paal aan vast timmeren. Als je een goede plek hebt uitgezocht voor je bijenhotel komen de bijen vanzelf bij je langs.

Meer weten?
Bijen zijn er in heel veel soorten en maten. Op de website van de Nederlandse Bijen kan je precies vinden welke er bij jouw in de buurt wonen en van welke bloemen ze houden. Dat is echt heel handig als je graag bijen in je bijenhotel wil hebben.
Er zijn in Nederland heel veel mensen die bijen houden als hobby. Mensen die bijen houden heten imkers en ze zitten echt over het hele land verspreid. Als je een keer bij een imker wil kijken kan dat meestal wel. Op de imker-website kan je zien waar er in jouw buurt imkers werken en bijen wonen.

4 Shares