Wolken maken

Wist je dat je zelf wolken maken niet moeilijk is? In het echt worden wolken gemaakt als de zon het water van de zee verdampt. Dat kan je niet goed zien, omdat de verdampte waterdruppeltjes heel, heel, heel erg klein zijn. Daarom gaan we in dit proefje zelf wolken maken. Omdat te doen hebben we heet water, ijs en een spuitbus nodig. Ik weet zeker dat je je zal verbazen over het resultaat.

Nodigzelf wolken maken

  • 1 leeg potje van 200 ml.
  • 80 ml heet water (je mag het eerst koken)
  • een spuitbus haarlak
  • ijblokjes

Stappen
Zet het potje op tafel en giet er voorzichtig het hete water in. Als het net gekookt heeft, kan je ook aan een volwassene vragen om het uit te schenken.
Spuit nu snel met de spuitbus in het potje.

Pak de deksel en zet die ondersteboven op het potje. Leg de ijsblokjes er op. Door het opstaande randje kunnen ze er niet afvallen.

Al snel vormt zich een wolk in het potje. Als je klaar bent, haal je de deksel er af en stijgt de wolk op uit het potje in sliertjes waterdamp.

Vragen

  1. Wat gebeurt er als je de deksel er op zet?
  2. Waar denk je dat de spuitbus voor is?
  3. Werkt dit proefje ook met koud water? Waarom wel of niet?

Meer weten?
Wil jij weten waar wolken vandaan komen en hoe dat gaat? Op SchoolTV staat een heel leuk filmpje waarin ze uitleggen hoe dat werkt. In wolken zit water. Maar op de ene plek regent het veel meer dan op de andere. Willem Wever ging naar het regenwoud en leerde daar waarom het er zoveel regent.

25 Shares