Maak een luchtballon

Als het weer zonnig en helder is zie je vaak luchtballonnen voorbij zweven. Je kunt zelf ook een luchtballon maken. Er hoeven echt geen mensen in een mandje aan te hangen, maar het is wel leuk als hij heel hoof de lucht ingaat. In dit proefje maak je een luchtballon.

Nodigeen luchtballon maken

  • 1 vuilniszak of grote plastic tas
  • föhn
  • touw
  • drinkrietjes
  • plakband
  • schaar

Stappen
Vraag eerst aan een volwassene of je de föhn mag gebruiken.

Maak daarna met de drinkrietjes en plakband een mandje. Zorg dat er een boog is over het midden, zodat je hem straks aan de ballon vast kan maken. Maak een stuk touw vast aan de boog. Zorg wel dat er genoeg over is om straks vast te maken aan de luchtballon.

Pak de föhn en je plastic zak of vuilniszak. Keer de zak om zodat de opening van de zak aan de onderkant zit en maak de opening met je hand klein. Steek de föhn in de kleine opening. Als je de zak goed vasthoud, is past de föhn precies.

Zet de föhn aan en vul de luchtballon met lucht. Als hij begint te trekken kan je het mandje vastmaken en hem loslaten. Hop, hop en omhoog!

Vragen

  1. Ging de luchtballon goed omhoog? Hoe hoog?
  2. Waarom denk je dat de hete lucht omhoog ging?
  3. Wat denk je dat er gebeurd als er meer of minder hete lucht in gaat?
  4. Heb je een foto? Stuur die dan via Twitter of Instagram!

Meer weten?
Luchtballonnen kan je nu best vaak zien. Maar vroeger niet. Je kunt hier meer lezen over de geschiedenis van de luchtballon en hoe de grote ballonnen in elkaar zitten. Wist je dat ook Thomas de Trein wel eens met een luchtballon is geweest? Een vader in Amerika heeft samen met zijn zoon dit filmpje gemaakt over de ruimtereis van Thomas.

4 Shares