Vloeistoffen mengen

Sommige vloeistoffen mengen heel goed samen, zoals limonade en water. Andere vloeistoffen mengen niet, zoals water en olie. Maar wat als je twee vloeistoffen mengt die heel anders zijn? In dit leuke scheikundeproefje gaan we melk en cola met elkaar mengen.

Nodigvloeistoffen mengen

  • erlenmeyer van 500 ml (of een flesje)
  • kurk (of dop van fles)
  • 400 ml cola
  • 100 ml melk

Stappen
Giet de cola heel rustig in de erlenmeyer. Je kan de erlenmeyer best even schuin houden, anders gaat het heel erg schuimen. Als de cola er in zit, giet je er ook heel langzaam en voorzichtig een beetje melk bij.

Als de melk er ook in zit, zet dan de kurk op de erlenmeyer en draai je hem rustig rond. Zet daarna de erlenmeyer weer neer. Zet de erlenmeyer op een plekje waar hij niet in de weg staat. Je kan nu de eerste twee vragen beantwoorden. Voor de andere vragen moet je een dag wachten.

Als je een dag later komt kijken zie je dat het er anders uitziet.

Vragen

  1. Wat zie je als je de melk bij de cola doet?
  2. Wat gebeurt er als je de melk en cola mengt?
  3. Als het een dag gewacht hebt, zie je dat er iets is gebeurd. Wat is er gebeurd?
  4. Hoe denk je dat dit gebeurd is?

Meer weten?
Het effect dat je hebt gezien heet stremmen. Onze bevriende hoedoeners hebben een leuke project waarmee je daar ook mee aan de slag kan. Als je cola en melk mengt, dan kan je niet meer terug. Dat komt omdat de twee vloeistoffen met elkaar reageren. Dat is niet altijd zo. Bij SchoolTV hebben ze een leuk filmpje gemaakt waarin ze laten zien Hoe je water en zout kan mengen en scheiden.

1 Shares