Smaken proeven

Met je oren kan je horen, met je neus kan je ruiken, maar wat kan je met je tong? Met je tong kan je proeven! Heel lang dachten mensen dat je met verschillende plekjes op je tong steeds andere dingen kan proeven. Maar nu weten ze dat niet meer zo zeker. In dit proefje dat je zelf onderzoeken welke smaken je met je tong proeft.

Nodigsmaken proeven

 • 4 wattenstaafjes
 • 4 schoteltjes
 • 4 theelepels
 • 1 glas water
 • suiker
 • citroensap
 • koffie
 • zout

Stappen
Zet de suiker, citroensap, koffie en zout vast klaar. Doe met de theelepel een klein schepje op een schaaltje. Je hebt nu een schaaltje suiker, een schaaltje met citroensap, een schaaltje met wat koffie en een schaaltje met wat zout. De suiker is zoet, het citroensap zuur, de koffie bitter en het zout is zout.

Pak het eerste wattenstaafje en haal hem door de suiker Zorg dat het er goed aan kleeft. Doe nu je mond open en tik met het wattenstaafje tegen de rechterkant van je tong. Doe dit daarna ook met de linkerkant van je tong, het puntje van je tong en achterop je tong. Ga daarna naar vraag 1.

Als je klaar bent met vraag 1, kan je een slokje water nemen.

Pak nu het tweede wattenstaafje en doop hem in het citroensap. Doe weer je mond open en ga met het wattenstaafje langs de vier delen van je tong: links, rechts, voor en achter. Geef daarna antwoord op vraag 2.

Neem weer een slokje water en doe daarna het proefje weer met de koffie. Als je klaar bent met de koffie, ga je naar vraag 3.

Voor je met het zout begint, neem je weer een slokje water. Je kan hierna met het wattenstaafje met zout over je tong gaan. Als je alle vier de delen van je tong hebt gehad, kan je vraag 4 beantwoorden.

Als je klaar bent met het zout, drink dan de rest van het glas water leeg.

Vragen

 1. Op welke deel van je tong smaakt de suiker het zoetst?
 2. Op welke deel van je tong smaakt de citroensap het zuurst?
 3. Op welke deel van je tong smaakt de koffie het bitterst?
 4. Op welke deel van je tong smaakt het zout het zoutst?

Meer weten?
De vier basissmaken zijn zoet, zuur, zout, bitter en umami. De eerste vier heb je net gehad. Op de website van WikiKids staat een overzicht van de verschillende smaken die er nu zijn.
Er wordt gedacht dat er misschien meer basissmaken zijn. Onze vrienden van het wetenschapsblad Kijk, hebben een heel stuk over de smaak geschreven.

17 Shares