Mercuriusovergang bekijken

Op maandag 9 mei is er ’s avonds iets bijzonders te zien. De planeet Mercurius gaat dan voor de zon langs. Vanaf de aarde kan je de Mercuriusovergang zien als een klein zwart stipje dat over de zon schuift.

Het is bijzonder dat je de Mercuriusovergang kan zien in Nederland. De volgende keer dat dat lukt is pas weer in 2032. Om die reden zijn verschillende sterrenwachten in Nederland die avond open. Bij Sterrenwacht het Gooi en Vechtstreken hebben ze speciale zonnetelescopen om de wandeling van Mercurius langs de Zon op een veilige manier te zien.

De Mercuriusovergang begint om 13:10 uur en gaat dan door tot 20:40 uur. Je hebt dus een groot deel van de middag en avond om te zien hoe Mercurius voor de zon langs gaat.

Belangrijk
Kijk nooit zonder bescherming direct in de Zon! Je kan speciale eclipsbrillen kopen waarmee op een veilige manier naar de zon kan kijken. Mercurius is te klein om zonder telescoop te zien, dus ga vooral kijken bij een sterrenwacht in de buurt. Op de website van sterrenkunde.nl staat een goede lijst met verschillende sterrenwachten in Nederland.

0 Shares