Zonneoven maken

Je weet misschien wel wat zonnepanelen zijn, maar ken je ook de zonneoven? Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De zonneoven kan zonlicht gebruiken om iets te verwarmen. In dit proefje leer je zelf een zonneoven maken. Maar dat is niet alles, je leert ook nog wat over warmteopname en isolatie.

Nodig:zonneoven maken

 • pizza doos (via de lokale pizzeria)
 • schaar (of stanleymes)
 • aluminiumfolie
 • vershoudfolie
 • plakband
 • zwart karton of dik papier
 • kranten
 • liniaal
 • thermometer
 • satéprikker

Stappen:

Zet de pizzadoos voor je neer met de opening naar je toe. Knip of snij nu een deksel in de deksel. Zorg dat je aan alle kanten een rand van 1 of 2 centimeter over houd. Als je dat met het stanleymes doet, vraag dan hulp van een volwassene en snij altijd van je af. Het deksel moet wel aan een kant vast blijven zitten, dus knip maar 3 kanten open. Doe de pizzadoos dicht, maar vouw het nieuwe klepje omhoog.

Je kan de binnenkant van de klep nu netjes bedekken met aluminiumfolie. Het makkelijkste is om hem kan je de aluminiumfolie strak om het klepje heen trekken en aan de achterkant vastplakken met plakband. Hoe strakker hij bedekt is, hoe beter de zonneoven bakt.

Pak nu het vershoudfolie en maak het gat in de deksel luchtdicht. Zorg voor een dubbele laag vershoudfolie en plak het goed vast. Let er op dat de doos nog wel open moet kunnen. Als je klaar bent heb je een raam waardoor je in de doos kan kijken.

Doe de hele deksel nu omhoog en bedek de bodem van de doos met zwart papier. Dit is de bodem van je oven. Zorg dat hij goed is bedekt.

Om de hitte straks binnen te houden gaan we de oven ook isoleren. Dat doen we met de kranten. Maak van een paar pagina’s krantenpapier een rol en plak die dicht. Leg ze daarna aan de binnenkant tegen de rand van de doos. Plak ze op hun plaats met het plakband. Het is belangrijk dat de deksel nog wel dicht kan, maar dat de kranten zorgen dat er weinig of geen lucht kan ontsnappen.

Als je klaar bent kan je de zonneoven buiten in de zon zetten. Dat kan je natuurlijk het beste doen als de zon goed hoog staat, tussen 11:00 en 15:00 uur. Ze de oven op een zonnige plek en zet de klep met aluminiumfolie zo open dat het zonlicht de doos in kaatst. Je kan een satéprikker gebruiken om hem in de juiste hoek te zetten.
Als je de hele doos schuin wil zetten, kan je er een blokje of opgerolde handdoek onder leggen.

Je oven is nu klaar voor gebruik! Je kan er toast in maken met wat brood en boter of knakworstjes in verwarmen of kaas in laten smelten voor tosti’s. Leg voordat je de deksel dichtdoet wel een thermometer in de doos, dan kan je zien hoe warm het binnen is.

Als je de bodem schoon wil houden, kan je eten het beste op een glazen of doorzichtig bord leggen.

Vragen:

 1. Waardoor denk je dat de oven warm wordt?
 2. Waarom denk je dat de binnenkant met zwart papier bedekt is?
 3. Hoe warm wordt het in je oven?
 4. Hoe lang duurt het voor je knakworstjes klaar waren?

Meer weten?

Dat de zon de aarde verwarmt wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat je op school gebruik kan maken van zonnepanelen voor stroom? Kijk maar eens op Van zon krijg je energie en leer hoe jouw school mee kan doen. Je kan trouwens nog veel meer doen met al het licht van de zon. Bij het klokhuis hebben ze een heel leuk filmpje over Zonne-energie.

35 Shares