Zelf een vlieger maken

Nederland is een fantastisch land om in te vliegeren. Er is bijna altijd wind en er zijn genoeg veldjes te vinden om een vlieger op te laten. Maar wat als je geen vlieger hebt? In dit proefje ga je zelf een vlieger maken.

Nodig:zelf een vlieger maken

 • vliegertouw
 • stevige plasticzak van minimaal 50 cm breed en 100 cm hoog
 • ducttape
 • houten stok van ongeveer 5 mm dikte en 2 meter lang
 • liniaal
 • schaar
 • dikke stift
 • fijne zaag

Stappen:

Je gaat een vlieger maken in de meest herkenbare vliegervorm: de ruit. Voor deze vlieger maak je niet alleen het vlieger deel, maar ook de staart. De staart is makkelijk te maken en daarvoor gebruik je hetzelfde plastic als voor het vliegerzeil. Je kan nu beginnen met zelf een vlieger maken.

Leg de plasticzak plat op de vloer met het gesloten deel naar boven. Daarna zet je een stip net onder de linkerbovenhoek (A) en een tweede stip 100 centimeter naar beneden (B). Meet daarna vanaf de bovenste stip nog 25 centimeter en ga 50 centimeter naar rechts. Zet daar weer een stip (C). Dan ziet het er zo uit.

 

Pak de liniaal en verbind de stippen van A -> C -> B. Draai nu je plasticzak om en trek de lijntjes over. Als je ze niet goed kan zien, dan moet je de C-stip nog een keer zetten en meten vanaf A en B, die blijven hetzelfde. Let dan op dat je van rechts naar links werkt.

Knip de zak daarna open aan de bovenkant en aan de kant zonder stippen. Als je het zeil nu uitvouwt heb je al de vorm van je vlieger. Die kan je uitknippen.

Leg nu de houten stok op het zeil. De bovenkant van de stok moet precies aansluiten op het bovenste puntje van het zeil. Aan de onderkant steekt hij uit. Zet met je stift een streepje op de plek waar hij uitsteekt en zaag hem daar af.

Pak nu de ducttape en gebruik een stuk van ongeveer 5 centimeter om de stok boven aan het plastic vast te maken. Plak hier een tweede stukje van 5 centimeter dwars op.

Gebruik ook een stuk van 5 centimeter aan de onderkant.

Leg de afgezaagde stok nu op het zeil en kijk of hij precies van de linkerhoek naar de rechterhoek gaat. Steek hij nog iets uit? Zaag dan een stukje bij. Zit hij goed? Plak hem dan ook vast met 5 centimeter ducttape.

Als je niet goed weet of je vliegertouw sterk genoeg is kan je altijd kijken bij de mensen van Vlieger-gigant.nl. Je hebt vliegertouw nodig dat ongeveer 11 kilo moet kunnen hebben.

Prik nu een klein gaatje in het zeil, precies op de plek waar de twee stokken elkaar kruisen. Doe daar een stukje van het touw door en maak het stevig vast aan de twee stokken. Je mag hem er best een paar keer omheen slaan.

Het enige dat je nu nog moet maken is de staart. Die is trouwens wel heel belangrijk. Van de overgebleven zak knip je lange repen plastic van ongeveer 5 centimeter breed. In totaal heb je ongeveer 5 meter nodig. Plak de stukken als een lang lint aan elkaar.

Maak de staart vervolgens met een simpele knoop vast aan het onderste deel van de verticale stok. Dat kan met een gewone knoop.

Je hoeft nu alleen nog maar een goed plekje te zoeken om je vlieger op te laten.

Vragen:

 1. Ging je vlieger de lucht in?
 2. Als je vlieger niet meteen vloog, wat heb je er daarna aan verbeterd?
 3. Als je vlierg wel vliegt, hoe hoog komt hij?
 4. Je vlieger heeft wind nodig, maar niet te veel. Waarom denk je dat dat is?

Meer weten?

Naast de ruitvormige vlieger heb je ook een Deltavlieger, in de vorm van een driehoek en de matrasvlieger, die is meer rechthoekig. Wil je na dit proefje vaker zelf een vlieger maken, dan is het leuk om ook naar andere ontwerpen te zoeken.

Wil je nog andere vormen van vliegers zien? Ga dan in het najaar naar Scheveningen. Daar is elk jaar een Vlieger Festival met heel veel verschillende soorten en maten vliegers.

144 Shares