Ballonnen in de kou

Met winterweer kan je buiten leuke experimenten en proefjes doen. In dit proefje onderzoek je ballonnen in de kou en hoe lucht reageert op kou.

Nodig:Ballonnen in de kou

  • ballonnen
  • wasknijpers
  • touw of waslijn

Stappen:
Als er al een waslijn in de tuin of op het balkon hangt heb je dit keer geluk. Is dat niet het geval, dan mag je eerst naar buiten om een touwtje te spannen. Zorg dat je het touwtje zo ophangt dat er straks ruimte is om er een paar ballonnen aan op te hangen.

De volgende stap is het opblazen van de ballonnen. Voor dit proefjes is het belangrijk dat je de ballonnen binnen opblaast. Hij hoeft niet op maximale spanning, maar hij mag zeker niet slap zijn. Als je de ballon hebt opgeblazen leg je er een knoop in.

Als je een paar ballonnen hebt opgeblazen, neem je ze mee naar buiten. Je kan ze daarna ondersteboven ophangen aan het lijntje dat je hebt gespannen. Gebruik de wasknijpers om ze vast te maken. Een touwtje kan natuurlijk ook, maar zorg dat ze ook weer goed los te maken zijn voor het tweede deel van dit proefje.

Als de ballonnen in de kou buiten hangen kan je buiten blijven kijken, of binnen vanachter het raam. Als het echt koud is en stevig vriest, dan zal je snel enig effect zien. Als het rond het vriespunt is duurt het wat langer. Schrijf op wat je ziet!

Als je een duidelijke verandering hebt gezien bij de ballonnen, kan je ze weer van de lijn afhalen en meenemen naar binnen. Kijk nu ook goed of er weer een verandering is. Ook nu kan het even duren. Schrijf op wat je ziet.

Vragen:

  1. Wat gebeurt er als de ballonnen in de kou buiten hangen?
  2. Wat gebeurt er als de ballonnen weet binnen zijn?
  3. Waardoor denk je dat dit verschil komt?

Meer weten?
Lucht bestaat uit hele, hele kleine deeltje. Deze deeltjes heten moleculen. Als het kouder wordt, kruipen moleculen wat dichter tegen elkaar aan waardoor het volume in de ballon omlaag gaat. Dit komt doordat de dichtheid van lucht afhankelijk is van de temperatuur. Het volume is groter als lucht warm is en kleiner als de lucht koud is. Daardoor lijkt de ballon te krimpen en te groeien.

Op YouTube staat een uitgebreide uitleg over moleculen en waarom een ballon uitzet als hij warm wordt. Ben je helemaal in een winterstemming? Dan kan je in dit proefje sneeuw onderzoeken of, als er geen sneeuw is, zelf een kristaltuin maken.

1 Shares