Bloesem onderzoeken

In het voorjaar komen de blaadjes weer aan de bomen en zie je dat veel bomen ook weer in bloei staan. Maar wat zijn die bloemen eigenlijk. Ga zelf naar buiten en leer bloesem onderzoeken bij een fruitteler.

Nodig:bloesem onderzoeken

  • lokale fruitteler
  • vergrootglas

Stappen:

Voor dit onderzoek hoef je eigenlijk weinig in huis te halen. Je gaat het namelijk buiten doen. Het makkelijkste is om te zoeken naar een boomgaard in de buurt. Heb je echt geen boomgaard in de buurt, dan kan je ook in het park bloesem onderzoeken. Neem dan wel iemand mee die je meer over bloemen kan vertellen. Het is in zo’n geval geen gek idee om eerst eens wat vragen te stellen in de bloemenwinkel.

Niet allen bomen bloeien op hetzelfde moment. Perenbomen bloeien eerder dan appelbomen en kersenbomen en pruimenbomen bloeien er weer ergens tussen. Op de website van de fruittuin kan je precies zien welke bloesem er op dit moment te zien is. Als je geen kans hebt om naar buiten te gaan, kan je daar ook via de webcam kijken, maar dan kan je niet voelen. Je kan dus het beste even op de fiets stappen en buiten bloesem onderzoeken.

Meer weten?

Je kan niet het hele jaar bloesem onderzoeken. Je kan wel het hele jaar naar verschillende planten kijken en die onderzoeken. Als je goed naar een plant kijkt, kan je er misschien achter komen wat de naam is. Dat heet met determineren. Meestal doe je dat met een determinatietabel, die staan in plantenboeken of zoek je op internet. In een determinatietabel staan allemaal vragen die je met ‘ja’ of ‘nee’ moet beantwoorden. Dat zijn bijvoorbeeld vragen als: Zijn de bloemen wit? Door ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden kom je bij een volgende vraag. Als je steeds een antwoord geeft kom je uteindelijk bij de naam van een plant terecht. Je kan het ook heel makkelijk online doen. Er is namelijk een programma met de planten van Nederland en Vlaanderen.

 

1 Shares