Een regenmeter bouwen

Hoeveel regen komt er eigenlijk naar beneden tijdens een goede regenbui? Terwijl je achter het raam naar buiten kijkt is dat moeilijk te zien. Maar je kunt het wel meten. In dit proefje ga je zelf een regenmeter bouwen.

Nodig:regenmeter bouwen

  • een plastic drinkfles
  • handvol kiezelstenen
  • tape
  • dikke stift
  • schaar
  • liniaal

Stappen:

Pak de plastic drinkfles en knip de bovenkant ervan af. Probeer een mooie rechte lijn te knippen zodat je daarna een gladde rand hebt aan de bovenkant van je regenmeter. Niet alleen kan je je vingers dan minder snel bezeren, je regenmeter wordt er ook beter van.

Als je de twee helften hebt los geknipt, kan je er wat kiezelstenen in doen zodat hij niet wegwaait. Draai de bovenkant van de fles nu ondersteboven en zet hem er weer in. Plak de twee helften aan elkaar met tape.

Gebruik nu de liniaal en de dikke stift om een schaal te tekenen op de zijkant van de fles. Je kunt hierdoor afmeten hoeveel centimeter regen er is gevallen.

Doordat de regen in de trechter van de fles valt en naar beneden loopt, kan je het onderin de fles makkelijk meten. Je kunt na elke regenbui controleren hoeveel regen er is gevallen. Je kunt ook onderzoeken hoeveel regen er per dag, week of maand valt.

Vragen:

  1. Kan je een verschil meten tussen een korte stevige bui en een lange miezerbui?
  2. Merk je een verschil als je meet in een ander seizoen?

Meer weten?

Als je wil weten of het gaat regenen, kan je bijvoorbeeld kijken op Buienradar. Daar houden ze voor Nederland voor heel Nederland in de gaten waar de regenwolken zijn. Ze hebben natuurlijk ook een app.
Als je meer onderzoek wil doen, kan je naast een regenmeter bouwen ook een onderzoek naar windrichting doen of de twee onderzoeken combineren. Op die manier krijg je een beter overzicht en weerverslag.

4 Shares