Sneeuwkristallen zien er fantastisch uit als je ze onder een microscoop of vergrootglas legt. Als je niet naar buiten wilt als het koud is om sneeuw te zoeken, of als je niet wil wachten tot het gaat sneeuwen, is dit een leuk proefje om te doen. In deze proef gaan we een kristaltuin maken met miniatuurkristallen en die vervolgens onderzoeken.
Nodig:
- magnesiumsulfaat
- water (heet)
- kleurstof
- glazen pot (ongeveer 300 ml.)
- maatbeker
- roerstokje
- keukenpapier
- microscoop of vergrootglas
Stappen:
Als eerste een tip. Dit proefje gaat niet altijd goed. Om een grotere kans te hebben op succes kan je beter niet een kristaltuin maken maar 2 of zelfs 3 kristaltuintjes maken.
Pak je glazen pot en zet hem goed voor je neer. Meet in de maatbeker 100 ml. magnesiumsulfaat af. Schenk het magnesiumsulfaat in je glazen pot.
Doe nu voorzichtig heet water in je maatbeker. Als je weet dat je niet aan de hete kraan mag zitten, moet je dat natuurlijk niet doen. Vraag dan even aan een volwassene om 100 ml. heet water in je maatbeker te schenken. Als je met kleur wil werken, dan is dit het moment om een paar druppels kleurstof aan het water toe te voegen. Zorg dat je het wel goed roert met je roerstokje.
Giet het hete water nu voorzichtig in je glazen pot met magnesiumsulfaat. Let er op dat de pot nu warm kan worden. Zorg dat je je vingers niet verbrand. Pak het roerstokje nog een keer en roer goed tot het magnesiumsulfaat helemaal is opgelost. Het kan best dat er nog een beetje op de bodem blijft liggen. Dat is niet erg.
Zet de pot nu ongeveer tien minuten in de vriezer. In de vriezer koelt het snel af. Na 10 minuten kan je de pot uit de vriezer halen en zet je hem in de koelkast. Je kan de pot een hele nacht in de koelkast laten staan.
Als je na een nacht wachten de pot uit de koelkast haalt heb je een kristaltuin. Maar je bent nog niet helemaal klaar.
Er zit waarschijnlijk nog wat water in de pot. Giet die er voorzichtig uit. Probeer daarna met een stukje keukenpapier om de restjes magnesiumsulfaat op te ruimen. Doe dat wel voorzichtig, je wil de miniatuurkristallen niet kapot maken.
Je kan de kristallen nu onder de microscoop leggen en bekijken. Je ziet dan de manier waarop ze gemaakt zijn. Je kan ook met een vergrootglas kijken.
Vragen:
- Waarom denk je dat je heet water moet gebruiken en geen koud water?
- Van je de verschillende kristallen zien met je microscoop?
- Teken je kristallen na.
Meer weten:
Met magnesiumsulfaat kan je in een dag (en een nacht) miniatuurkristallen maken. Als je dat met zout doet duurt het langer, maar krijg je grotere kristallen. Wist je dat er ook wedstrijden zijn waarin je de mooiste en grootste kristallen kan kweken. Op www.zoutkristallen.nl lees je daar meer over en kan je ook kijken of er een wedstrijd bij jou in de buurt is. Wist je dat er ook mensen zijn die kristallen verzamelen? Die noemen dat mineralen. Misschien heb je in jouw stad of dorp wel een clubje mensen die dat doen. Elk jaar is er een internationale mineralenbeurs waar mensen uit heel Nederland komen om mineralen te kijken, ruilen en kopen.