Er zijn een heleboel verschillende soorten plastic. Bijna alle soorten plastic worden van olie gemaakt. Veel verpakkingen bestaan uit plastic. Als je deze weggooit komen ze op de vuilnisbelt en worden ze verbrand. Maar je kan ze ook scheiden. In dit proefje gaan we plastic scheiden door te kijken naar verschillende eigenschappen.
Nodig:
Kijk voor de verschillende soorten plastic naar dit overzicht.
- PET (code 1)
- HD-PE (code 2)
- PS (code 6)
- bioplastic
- schaar
- bak of emmer
- zout
- lepel
- vel papier
- pen of potlood
Stappen:
Verzamel eerste de verschillende soorten plastic. Op de meeste spullen zit een recyclingcode waardoor je kan zien wat voor soort plastic het is. Als je een zak hebt van Plastic Heroes kan je ook daarin kijken.
Als je de verschillende soorten plastic hebt verzameld, knip je ze in reepjes van ongeveer 4 centimeter lang en 1 centimeter breed. Schijf op je vel papier welk reepje van welk plastic is.
Vul nu de bak of emmer met een laagje water. Een paar centimeter is genoeg. Doe hierna de plastic reepjes in het water en duw ze onder. Ga nu naar vraag 1
Doe nu 2 eetlepels zout bij het water. Roer het er rustig door tot het goed is opgelost. Als het water weer rustig is kijk je goed in de bak en ga je naar vraag 2.
Vragen:
- Sommige soorten plastic zinken en andere blijven drijven. Schijf op welke er blijven drijven.
- Het water is nu zout. Gaat er ander plastic drijven? Zo ja, schijf op welke.
- Waarom denk je dat sommige plastic drijft en ander niet?
- Waarom denk je dat je een verschil ziet bij zout water?
- Kan je een andere manier bedenken voor plastic scheiden?
Meer weten?
Elke soort plastic heeft z’n eigen dichtheid. Als die dichtheid lager is dan water, blijft het plastic drijven. Als het hoger is dan water, zinkt het naar de bodem. Zout water heeft een hogere dichtheid dan gewoon kraanwater. Daarom blijft een deel van het plastic wel drijven in zoutwater, maar niet in kraanwater.
In Nieuwegein hebben ze een filmpje gemaakt over hoe ze daar plastic scheiden. Ze gebruiken daar een andere manier.