Speciaal slime met winterthema

Als het buiten koud en guur is, kan je heel goed binnen slime maken. Maar het is nog leuker om een speciaal slime met winterthema te maken. Dit slime heeft niet alleen sneeuwwitte en ijsblauwe kleuren, het glinstert en fonkelt ook nog eens.

Nodig:

  • doorzichtige hobbylijm (uitwasbaar)
  • natriumbicarbonaat
  • zoutoplossing (zoals lenzenvloeistof)
  • water
  • blauwe kleurstof
  • pailletjes en glitter
  • kom
  • lepel
  • maatbeker
  • schaal

Stappen:

Eerst meet je in de maatbeker 120 ml. lijm af en die doe je in de kom. Als je doorzichtige lijm gebruikt krijg je een mooi, doorschijnend effect. Daarna schenk je ook 120 ml. water in de kom. Het is nu belangrijk om de lijm en het water goed te mengen.

Als de lijm en het water goed gemengd zijn is het tijd om de kleurstof en glitter toe te voegen. Omdat we een speciaal slijm met winterthema maken gebruiken we een blauwe kleurstof. Voeg 5 druppels van de blauwe kleurstof toe en paar scheutjes glitter en een boel pailletjes. Wees vooral niet te zuinig met de glitter. Daarna is het belangrijk dat je alles weer goed door elkaar roert.

Voeg vervolgens een halve theelepel natriumbicarbonaat aan het mengsel toe. Dit zorgt dat het mengsel wat steviger wordt. De volgende stap is het toevoegen van een eetlepel met de zoutoplossing of lenzenvloeistof. Een zoutoplossing met boorzuur als ingredient werkt het beste.

Meng nu alles weer door elkaar. Je moet stevig en snel mengen. Als het nog te waterig is, kan je een beetje extra van de zoutoplossing toevoegen.

De laatste stap is het kneden van je slijm. Als je het gevoel hebt dat het niet meer aan de randen en bodem van de kom blijft plakken als je er aan trekt, is het tijd om het er uit te halen.

Voor het winterse Frozen effect kan je er eentje maken die blauw is en een tweede waar je geen kleurstof bijdoet, maar alleen zilveren glitter. Je krijgt dan een mooi wintershit slijm en een ijsblauwe die beide glinsteren en fonkelen.

Meer weten?

Er komt best wat scheikunde kijken bij slijm. Het boorzuur in de zoutoplossing reageert samen mer de lijm en vormt het rekbare deel van het slijm.
De lijm is een polymeer met lange moleculen die langs elkaar glijden. Hierdoor blijft de lijm ook vloeibaar. Daarom voeg je ook water aan het mengsel toe, zodat de lijm niet kan opdrogen en hard en lubberig wordt.
Door boorzuur uit de zoutoplossing of lenzenvloeistof toe te voegen, raken de lange moleculen van de lijm met elkaar verstrikt. Hierdoor wordt de lijm minder vloeibaar en dikker als slijm.
Wil je zelf aan de slag met polymeren? Kijk dan ook eens naar dit proefje waarin je bioplastic maakt.

1 Shares