Zelf boter maken

Zelf boter maken is niet alleen makkelijk, maar ook erg leuk. Daarnaast is het ook heel lekker. Maar misschien is het wel het leukste dat je een proefje kan doen dat je na afloop op je brood kan smeren en opeten. In dit proefje ga je zelf boter maken en iedereen kan meedoen.

Nodig:zelf boter maken

  • 500 ml slagroom
  • pot van minimaal 500 ml met deksel
  • zeef
  • 2 theedoeken (of kaasdoeken)
  • beslagkom

We beginnen met een 2 tips. Tip 1: De beste slagroom om boter mee te maken haal je niet in de supermarkt. Die haal je bij de boer. Bij de boer kan je namelijk lekker vette slagroom krijgen en daar maak je de lekkerste roomboter mee. Tip 2: Ga je zelf boter maken? Doe de slagroom dan een dag van te voren in een pot met een snufje zout en laat hem een dag op het aanrecht staan. Dan kunnen de bacteriën hun werk goed doen. Voordat je gaat beginnen zet je de pot dan even kort in de koelkast, zodat het mengsel weer afkoelt naar ongeveer 15 graden.

Als je klaar bent om boter te maken, haal je de pot uit de koelkast en begin je met schudden. Schudden, schudden en nog meer schudden. Als je in de pot kijkt zie je dat je na een tijdje schudden dikke geklopte slagroom hebt. Dat is leuk, maar niet als je boter maakt. Je moet nu nog echt even doorschudden. Zelf boter maken vraag echt om serieus schudwerk, misschien wel 20 minuten, dus zet een leuk muziekje op.

Blijf schudden tot je in je pot dikke klonten en vocht ziet zitten. Die dikke klonten zijn stukken boter, het vocht is de meest fantastische karnemelk die je ooit in je leven hebt geproefd. (Maar nu nog niet proeven!)

Zet de zeef op de beslagkom en leg er een schone theedoek op. Als je een kaasdoek hebt, kan je die gebruiken, dat gaat nog beter. Schenk nu de inhoud van de pot op de doek. Het vocht druipt nu door het door het doek en het vergiet in de kom. Dat kan je gewoon drinken, het is echt heel, heel lekker.

Je kan er nu voor kiezen om de boter te wassen. Je hebt dan wel ijsblokjes nodig.
Je legt de klont boter dan in een kom met ongeveer 60 ml ijswater. Je kneed de boter daarna net zolang tot het water helder blijft. De eerste keer dat je het wast, wordt het water snel troebel. Dat water gooi je dan weg, en je vult de kom weer met een beetje ijswater. Ga weer verder met wassen. Als het water weer troebel is, ververs je het. Deze stappen herhaal je tot het water helder blijft.

Na het wassen is het tijd om de boter wat droger te maken. Je legt de homp boter op je doek en duwt er zachtjes op. Zorg dat het vocht er langzaam uitloopt. Draai de kol en duw weer zachtjes. Hoe meer vocht je uit de boter duwt, hoe beter hij wordt.

Vragen:

  1. In de tweede tip schrijven we dat je de slagroom op het aanrecht kan laten staan. Waarom denk je dat dat is?
  2. Kijk in de supermarkt eens bij de boter. Hoeveel verschillende soorten tel je?
  3. Boter is een melkproduct. Noem nog drie producten die je van melk kan maken.

Meer weten?

Als je boter kan maken, zit je niet ver van het maken van kaas. Op de website levenvanhetland.nl staat een prima stappenplan om zelf kaas te maken. Je kan dan ook dit filmpje van SchoolTV kijken.

6 Shares