Poollicht tekenen

Ben je ooit in de buurt geweest van de Noordpool of de Zuidpool? Dan heb je vast ’s nachts het poollicht gezien. Het poollicht heeft verschillende kleuren. In dit proefje gaan we zelf het poollicht tekenen met pastelkrijt.

Nodig:Poollicht tekenen

Stappen:
Het poollicht heeft een aantal vaste kleuren. De kleuren van het poollicht zijn rood, groen en blauw. Soms vermengen de kleuren zich in de lucht. Daardoor kan je ook geel en roze zien. Zoek deze kleuren pastelkrijt uit. De andere krijtjes kan je in het doosje laten zitten.

Pak nu je schaar en knip langs het lijntje van het poollicht model. Als je liever je eigen golflijntje maakt mag dat natuurlijk ook. Voor de golven van het poollicht tekenen we het liefs langs de lijn van een model.

Leg je poollicht model nu op het vel zwart papier. Pak een pastelkrijtje en teken op het poollicht model langs de golflijn. Ga een paar keer heen en weer zodat je een mooie dikke kleurlaag. Het geeft niets als er ook wat kleur op het zwarte papier komt.

Druk je poollicht model nu met een hand op het papier en veeg met je ander hand het pastelkrijt omhoog. Op deze manier krijg je gekleurde vegen op het zwarte papier. Je kan nu nog een keer met andere kleuren op je model tekenen en het met keukenpapier uitsmeren. Je mag zelf weten hoeveel kleur je wil gebruiken.

Als je nu het poollicht model optilt, zie je een kleurrijke golf over je zwarte papier lopen.

Je kan nu met je poollicht model op nog een paar plekken een golven maken. Dat doe je door de stappen hierboven te herhalen. Eerst met pastelkrijt op je poollicht model tekenen en daarna uitsmeren met keukenpapier. Wil je een ander poollicht tekenen? Dan kan je het poollicht model ook omdraaien, dan krijg je een iets andere golf. Je kan het poollicht model ook schuin op je tekenvel leggen.

Als je klaar bent heb je een mooie tekening van het poollicht.

Meer weten?
De kleuren van het poollicht komen door een reactie van de atomen in de atmosfeer van de aarde met de energie van de zon. De rode kleur komt van de reactie met zuurstof in onze lucht. De groene en blauwe kleuren komen door een reactie met de stikstof in onze atmosfeer.
Wil je weten hoe dat precies werkt? Kijk dan eens bij onze vriend Bommeltje die dat heel precies kan uitleggen.

Ook in Nederland kan je een paar keer per jaar het poollicht zien. Op de website van poollicht.info kan je zien waar en wanneer de kans het grootst is. Ze hebben daar ook mooie foto’s van het poollicht.

17 Shares